Phishing

In 2015 werd ongeveer 11% van de Nederlanders slachtoffer van cybercrime. Ongeveer de helft daarvan betrof hacking of phishing.

Ik kwam het onderstaande mailtje in de spamfilter tegen. Nu is Studio Tal al een paar jaar geen klant meer bij Rabobank, dus weet ik bij voorbaat al dat dit om spam of phishing gaat.

phishing

Ik heb op de screenprint een paar typische foutjes en aandachtspunten gemarkeerd. Overigens is het voor iOS smartphones (nog) niet mogelijk contactloos te betalen.

Ze (de criminelen) worden steeds iets beter in het echt laten lijken van de phishing mails. En er komt een dag dat zo’n mailtje zo echt lijkt dat zelfs u en ik erin tuinen. Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij banken, internetproviders en de overheid. Maar uiteindelijk bent u het die op een link klikt. Dus pas goed op, denk goed na, en vertrouw niet zo maar alles en iedereen.

De belangrijkste twee zaken om op te letten zijn het email adres (mail.com) en de link onder de tekst “Klik hier om deze (nu nog) gratis aan te vragen.” (niet zichtbaar op de afbeelding, maar iets als v.to/4fyyi/). Door de muiscursor boven die tekst te houden (NIET KLIKKEN) wordt de link zichtbaar. U kunt er gerust van uitgaan dat als de link niet naar het domein rabobank.nl gaat er iets mis is.

Neem bij de geringste twijfel contact op met -in dit geval- uw Rabobank. Op de site van de bank wordt veel aandacht besteed aan “Veilig bankieren”. De moeite waard om af en toe door te nemen:
https://www.rabobank.nl/particulieren/veiligbankieren/
Andere banken hebben soortgelijke informatie op hun site staan.

Een andere site die ik graag onder de aandacht wil brengen is Veiliginternetten.nl. Dit initiatief van de landelijke overheid en een platform waarin overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samenwerken, geeft antwoord op veel vragen, biedt informatie over online veiligheid en nieuwe ontwikkelingen.
https://veiliginternetten.nl/

Wat kunt u zelf doen?

  • Maak regelmatig backups van uw (belangrijkste) gegevens. Zowel van desktop/notebook computers als van de smartphone en tablet. Vergeet de foto’s niet!
  • Zorg voor een goede en geüpdate virusscanner. Informeer ook eens bij uw internet provider. Zo heeft Ziggo sinds kort internetbeveiligingpakketten voor max. 5 pc’s, Macs en 20 handhelds. Bij XS4ALL is internetbeveiliging gratis bij het abonnement.
  • Beschouw alle mail met onduidelijke bijlagen en links als verdacht. Neem bij de geringste twijfel contact op met de (vermeende) afzender.
  • Maak regelmatig uw computer en smartphone/tablet schoon. Bijvoorbeeld door de browsergeschiedenis te wissen. Nog beter is het om een programma-tje als CCleaner te gebruiken.
  • Denk na. Gebruik uw gezonde verstand.

Oh ja, geef nooit uw gegevens door aan mensen die claimen te bellen namens de bank, de overheid, Microsoft, de kabelaar, of wie dan ook. Geen van deze partijen zal ooit telefonisch om inloggegevens, pincodes of andere zeer persoonlijke zaken vragen. Het aloude “Hang op, klik weg, bel uw bank” geldt nog altijd, en niet alleen voor bankzaken.

En mocht er toch iets mis gaan, betaal dan nooit. Neem contact op met uw bank. Zij weten wat er moet gebeuren. Neem contact op met de politie. Ook zij weten wat er moet gebeuren. En ga bij een gegijzelde computer -op een andere computer- naar de site No More Ransom, en volg daar de instructies.
https://www.nomoreransom.org/

Goed, lang verhaal. Een gewaarschuwd mens…