Snapchat’s Snap Map en privacy

Ben je een Snapchat gebruiker, of -belangrijker- is je kind een Snapchatter, lees dit dan even goed door. Het gaat over privacy en veiligheid.

Wat is Snap Map?

Snapchat heeft sinds vorige week een nieuw onderdeel: de Snap Map (of Snap Kaart). Op deze kaart kun je continu zien waar je Snapchat-vrienden zich bevinden. En zij kunnen zien waar jij bent. Het idee daarachter schijnt te zijn dat je elkaar dan wat sneller opzoekt. Ook worden evenementen getoond. Handig, toch?

Weet wel dat elke keer als je de app opent, Snapchat je locatie deelt met je ‘vrienden’. Zo komen dus ongemerkt al je volgers te weten waar je woont, werkt of een broodje eet. Geeft dat jou ook een onbehaaglijk gevoel, dan kun je het uitschakelen door in ‘Ghost Mode’ te gaan. Inderdaad, het is een opt-out onderdeel.

Hoe werkt het?

Bij de meest recente update zal Snap Map actief worden (of zijn geworden). Je wordt vliegensvlug door een paar schermpjes met informatie gevoerd, en dan staat ie aan.

Elke keer als je de app opent, wordt je locatie gedeeld. Zolang je de app geopend hebt, wordt je locatie geüpdate. En je laatste locatie blijft zichtbaar tot 8 uur nadat je Snapchat voor het laatste hebt geopend.

Je kunt Snap Map openen door met twee vingers naar elkaar toe te bewegen op het camerascherm. Vervolgens krijg je een kaart met daarop je Snapchat-vrienden en snaps van onbekenden die je mogelijk interessant vindt, bijvoorbeeld van Lowlands. Door op de avatar van een vriend te klikken, worden diens Stories geopend. Je kunt er ook voor kiezen om je Snapchat-vriend een bericht te sturen, bijvoorbeeld om af te spreken.

Snapchat-gebruikers kunnen ervoor kiezen om hun locatie met al hun vrienden te delen, of slechts met een selecte groep. Wie liever niet in de gaten gehouden wordt door vrienden, kan kiezen voor de ‘Onzichtbare modus’ (‘Ghost Mode’).

Hoe zet je het uit?

Open de Snap Map (camerascherm, twee vingers naar elkaar toe bewegen) en ga naar deinstellingen (tandwieltje). Daar vind je de ‘Ghost Mode’.

Conclusie

Voor de goede orde, dat je je eigen privacy en veiligheid te grabbel gooit, is helemaal aan jou. Maar het kan -met name voor kinderen- gevaarlijk zijn. Uitzetten dus.

Meer info: https://www.theverge.com/2017/6/23/15864552/snapchat-snap-map-privacy-threat