Domein fraude

Ik kreeg gisteren een telefoontje van een klant. Hij was benaderd door iemand van Internet Hosting Solutions met de mededeling dat een andere partij een .com versie van de domeinnaam van mijn klant wilde vastleggen. Internet Hosting Solutions gaf mijn klant de mogelijkheid om dat nu snel zelf te doen. Tegen een bescheiden bedrag. Met addertjes.

Gelukkig is mijn klant een verstandig mens en is hij niet ingegaan op dit voorstel. Het is namelijk pure oplichterij.

Bovendien is de betreffende .com domeinnaam nog gewoon vrij. Dus zelfs als de angst bestaat dat een ander er met de .com domeinnaam vandoor gaat is dat voor een klein bedrag (bij mij 15 euro excl.btw) direct te regelen. Maar of het nodig is?

Enkele opmerkingen:
– Het betreft doorgaans een registratie van het domein à €20,- excl.btw voor maar liefst 10 jaar, zonder enige aanvullende dienst. Dus ligt er ineens een factuur van €242,- op de mat voor iets zonder meerwaarde.
– De “kopende” partij wordt niet de eigenaar van de domeinnaam, zodat de oplichters later nog eens een chantage poging kunnen doen.
– Zorg ervoor dat er binnen het bedrijf een vaste procedure is voor telefonische verkoop, spookfacturen, onduidelijke aanbiedingen en andere oplichterspraktijken.

Dit soort flessentrekkerij is acquisitiefraude. De overheid, justitie, KvK en andere instanties waarvan je zou mogen verwachten dat ze hier iets zouden doen, laten nog altijd verstek gaan. En waar de burger inmiddels enige bescherming heeft gekregen, is het bedrijfsleven en met name het MKB nog altijd vogelvrij.

AA