E-mail bewaren & Backups maken

E-mail

Als u voor uw e-mail gebruik maakt van IMAP kan er een probleem ontstaan: de e-mail box raakt vol. Wissen van oude e-mails is een optie, maar daarmee zijn deze oude e-mails dan ook verloren. Dat is om tal van redenen geen wenselijke oplossing.

Voor de archivering van oude e-mails is er een eenvoudige manier: verplaats oude e-mails van de IMAP box naar een archief op de harde schijf van uw “normale” computer. Maar dat kan veel gedoe zijn.

MailStore Home

Een redelijke oplossing (door mij overigens beperkt uitgeprobeerd) is het programma MailStore Home. De gratis versie van dit pakket biedt de mogelijkheid alle e-mail te archiveren. De instructies zijn vrij eenvoudig te volgen.

Na archivering is het zaak om de e-mail te exporteren naar (bijv.) Microsoft Outlook, zodat er in de toekomst geen afhankelijkheid van MailStore is (nu is het gratis, straks kost het geld of zijn ze verdwenen). Dit archief kan vervolgens in Microsoft Outlook eventueel verder worden verwerkt.

De oude e-mails in de IMAP boxen kunnen na archivering (en controle dat de e-mails daadwerkelijk gearchiveerd zijn) verwijderd worden. Wees voorzichtig; weg is weg.

Backups

Maak er een gewoonte van om maandelijks te archiveren. Combineer dat met een backup, op dvd-r, in de cloud, op tape. En bewaar deze bij voorkeur elders.

Uw computer crasht niet? Uw gegevens gaan nooit verloren? Uw pand kan niet afbranden? Inbrekers gaan altijd aan uw deur voorbij? Laten we het hopen. Ondertussen, maak backups. Bewaar ze elders.