Maak je website responsive

Wist u dat meer dan 8,5 miljoen Nederlanders (67%) een smartphone hebben? En 1 op de 3 65-plussers een smartphone heeft? Dat zo’n 7 miljoen Nederlanders inmiddels een tablet in hun bezit hebben (dus in 1 op 2 huishoudens is een tablet voor handen)? Zo maar wat cijfers uit het tweejaarlijkse GfK onderzoek “GfK trends in Digitale Media dat in december bekend werd gemaakt.

Zowel de stijgende aantallen als het gebruik van de smartphones (20% gebruikt de smartphone nauwelijks voor bellen en vooral voor whatsapp, mail en surfen) en tablets leggen de vinger op een voor veel (met name kleinere) websites gevoelige plek.

Want veel websites zijn niet of niet voldoende afgestemd op zowel smartphones en tablets voor het bezoeken van de website, als het gewijzigde surfgedrag en een andere benadering van websites.

Een voorbeeld:
Op een avond wandelt u in een vreemde stad langs een kunstgalerie. U kijkt naar binnen en uw oog valt op een beeldje. Er is geen informatie over de maker, de exhibitie of de prijs. U pakt uw smartphone, gaat naar de website van de galerie, en zoekt naar de informatie. Het beschikbaar zijn van informatie kan het verschil zijn tussen koop en geen koop.

Nog een voorbeeld:
U bent verantwoordelijk voor de logistiek binnen uw bedrijf. U staat in de file, ziet al enige tijd voor u een vrachtwagen van bedrijf X, pakt uw mobiel en surft naar de site van dat bedrijf. Op de website ziet u het logistieke pakket, het team en de bedrijfsgegevens, vult het contactformulier in en het contact is gelegd.

In beide gevallen moet zo’n website vlekkeloos werken op de smartphone. Helaas is dat vaak niet het geval. En dat zijn gemiste kansen.

Het optimaliseren van een website voor alle schermgroottes en platformen wordt Responsive Web Design genoemd. Het voordeel van Responsive Web Design tegenover het ontwikkelen van zowel een reguliere website als een mobiele website zit hem onder andere in de kosten en het beheer. Een nadeel is dat het qua techniek een compromis is tussen twee gedachten, waardoor afbeeldingen en grotere hoeveelheden content meer bandbreedte van de smartphone gebruiker zal vragen. Bovendien wordt de techniek door oudere browsers niet volledig ondersteund.

De sites die Studio Tal bouwt zijn standaard responsive. Daarnaast houden we het “gewicht” van de pagina’s laag, zodat ze overzichtelijk zijn en snel downloaden naar een smartphone of tablet.

Vaak is het aanpassen van een bestaande website niet eens zo’n grote klus. Het is hoe dan ook de moeite waard om er eens goed naar te kijken. In deze tijd is elke gemiste kans er immers één te veel.

Meer informatie? Neem contact met mij op.